Jumaat, 24 September 2010

LEMANG CARA KU

Pasal cari buluh, daun pising tak yah celiter laa....



Potong daun pisang ikut lilit buluh lemang

Gunakan penyelur

Gulung pada penyelur daun pisang

Masukan daun pisang yang digulung bersama penyelur kedalam buluh

Longgarkan penyelur dan keluarkan dan tinggal daun pisang saja

Basuh pulut dan tus kan airnya

Santan ni di campur dengan garam kasar secukup rasa

Campurkan santan dgn beras pulut

Gode atau kacau bagi sebati

Kaut pulut bersama santan



Masukan kedalam buluh lemang

Tengok kalau kurang satan tambah, jgn isi penuh, nanti muntah pulak.......

Ganggang dekat api dan bara api......

Masak selama kurang 4 hingga 6 jam baru dapat lemang......
kalau 2 jam pun masak juga tapi jadi pulut santan dalam buluh hehehe........
Sekian cerita ku ......

Tiada ulasan: