Ahad, 5 September 2010

KERABU SuTUnnnnnnn

Kerabu bermacam jenis kerabu tapi kali ni gua mau kasi sama lu 'Karabu Sotong' gua kasi nama tau.......

BAHAN ASAS:

1. Sotong Kering dalam paket .. Sotong B-B-Q., satay sotong, sotong pedas, sotong gula ker... tak kesahlah asalkan sutunnnnnn......... hehehe......

2. Mangga muda, mempelam muda, pauh muda ker..............

3. Bahan perasa... gula, garam, lada/cili......


CARA:

1. Kupas mangga dan racet ikut keselesaan demeh.



2. Racet sotong ikut suka hok-omeh laa...


3. Cincang perasa... gula, garam, lada..

atas sebelum : bawah selepas


(p/s - nak kisar ker.... nak tumbuk jer ker... atau terus bubuh gitu saja terpulang pada anda)
[Bila kisar dan tumbuk tu ia berair sikit.. kalu chopper kering senang nak gaulkan...]

4. Tarok semua bahan-bahan dalam satu bekas dan gaul-gaul-gaul hingga sebati....


5. Dah siap dah..... boleh makan....


(p/s - Sebaik-baiknya capur dan gaul semasa nak makan... jadi bahan tak berair... ia kering... baru dapat rasa rangup mangga bersama kristal bahan perasa......)

1 ulasan:

Aku Anak Pahang berkata...

Salam Sahabat. Selamat hari raya juga mohon maaf sekiranya tardapat salah dan silap disepanjang persahabatan. "selamat hari raya maaf zahir dan batin".