Selasa, 6 April 2010

TUMIS JENGKOL TEMPOYAK





15 ulas jengkol semai

12 ulas cili padi atau secukup rasa sendiri

1 gengam ikan bilis

4 sudu tempoyak (Royal grade)

2 keping asam gelugor

1 kilo garam kasar (isi secukup rasa jer laa…..)

1 inci kunyit hidup

4 tangkai daun kesom










P E M E R O S E S A N


Cili dan kunyit di tumbuk (jangan lumat sangat)





Jengkol di buang selupat dan dihiris nipis macam dalam gambar ..............





Semua bahan-bahan dimasukkan kedalam bekas masakan dan masak sehingga pekat




Disyorkan makan setelah 12 jam selepas dimasak ................ nak makan terus pong tak per hentam sajer laa... belalang ...............

Selamat mencuba .............. hahaha ............ kalu tak sedap salah siapa.... salah sendiri laaa.. tak reti masak...... hehehe........

Note: Nama jer tumis tapi tak tomis pong..... Jengkol tu sebenarnya buah jering. Pasal Tempoyak Royal grade tu ... nanti kita terang kemudian kalu ada masa daa.......

Jangan sekali-kali gunakan jering selain yang di semai (di cambahkan – samada dalam tanah atau pun pasir) nanti tertonggeng mabuk.............dah masak

4 ulasan:

Aku Anak Pahang berkata...

Salam.. kenapa tidak di goreng seketika jering yg dihiris dan ikan bilis itu? selepas itu ditumis bahan2 tersebut sekali lagi...lagi best.

ann berkata...

TQ - Cara resepi tidak digoreng dan ditumis

bingkisan kasih ibu berkata...

yg busuk2 ler dier suke....

ann berkata...

busuk bukang sebarang busuk tauuuu...