Jumaat, 3 September 2010

SAMBAL KELI PANGGANG

Siapa yang tak kenal ikan keli (sesetengah tempat ada yang gelo ikan sembilang). Mungkin biasa makan keli masak lemak cili api, keli goreng berlada, gulaimasam keli, asam pedas keli, asam wrongg keli dan sabagi nya........

Kali ni acu cuba trai testing yang ni pulok.............

Bahan nya adalah..............

1. Lada kecik/cili api/padi

2. Belimbing buluh

3. Dah tentulah ikan keli

4. Bahan perasa - Garam & Belacan


Yang hangus-hangus (hitam-hitam) tu buangkan nanti sambal jadi hitam warnanya.

PROSES:

1. Biasa laa.. mula-mula bergaduh dengan dengan lada, garam & sedikit belacan (jika mau tarok) hingga lumat.


2. Masukan belimbing dan tumbuk hingga lumat juga laa....



3. Masukan daging keli dan tembuk laa... juga..



4. Dah siap dah... boleh bahan dah......



Makan dgn nasi panas dengan ulam jering muda, kerdas muda ke......ikan pekasam.... aarggh...

Tiada ulasan: