Isnin, 2 Ogos 2010

SaM-BaL e-tam

Dikenali juga dengan sambal hitam atau sambal belimbing hitam atau sambal belimbing rebus.

Belimbing buluh yang warna hijau tu di rebus hingga sampai menjadi brown black bukan blue black tau…… hahaha…….

Bahahan-bahan nya

- Ikan bilis agak-agak segengam lelaki
- Dua ulas bawang merah sebesar lima posen (50 sen)
- Cili padi secukup rasa sendiri
- Sepiring (secekup merekah) belimbing buluh yang telah direbus sehingga menjadi brown black colour nya.
- Rasanya garam tak perlu sebab belimbing tu telah direbus dengan garam yang banyak.


Caranya

Ula-ula berkelahi dengan cili padi sampai lumat



dan masukan bawang dan juga lumat jadinya



kemudian masukkan ikan bilis



dan tumbuk jangan hancur kelebur, biarkan ada kepingan halus ikan bilis baru ada rasa ikang……



masukkan pula belimbing rebus



dan lenyet hingga lumat dan bercampur dengan semua bahan.



Dah selesai boleh lah bahan dah sambal tu….



Jika anda hendak tumis sampai garing….

Panaskan kuali



dan taruk sesudu makan minyak masak.


Pabila minyak dah cukup panas masukkan sambal tadi

dan goreng sampai gareng jika mahu….



Dan dah siap dah…. kan kan kan …. Cenang jer kan…………

2 ulasan:

ozzy berkata...

salam..
nampak mcm sedap je..x pernah lagi rasa ni

ann berkata...

Memang sedap pada yg suka...
Kalau makan dgn ubi kayu bakar atau rebus.... hehehe..

Kalau nak cuba rasa, bila jln-jln tu cuba cari di Raub ke Lipis ke Jerantut diwarong-warong atau gerai.......